Jumaat, Januari 29, 2010

ROKOK PENYEBAB KEGUGURAN JANIN

Masa dok baring2 atas katil, memikirkan masa depan dan masa silam, ternampak la pada sekor labah2 kat sarang tgh dok balut mangsanya. Terpikir satu perkara, sifatnya sekor labah2 tunggu je pada sarang dia, ada mangsa datang ada la rezeki, kalo xda kebulur la jawabnye. Alangkah pemalasnya labah2 ni, kalo jalan2 skit mesti senang dpt mkn, xpayah nak tunggu lama2 kat situ. Tapi kan, pikir lama2, pikir dengan teliti, baru realize yang labah2 ni bukan pemalas sepenuhnya pun, sebab dia da usaha buat sarang, kalo xda sarang nak dapat makan cmne kan. Sarang tu dia buat sendiri kan, mana ada tolong kontraktor buatkan pun. Dia usaha ler tu, mana ade tunggu bodo jek. Tiba-tiba rasa bersalah dengan labah2, sebab kata kat dia pemalas. 

So, apa kena mengena labah2 dengan kita? Bukan nk samakan kita ni dgn labah2 tu, mana mungkin kita sama dengan haiwan, kita adalah makhluk yg dikurniakan setinggi2 kurnia, akal. Cuma kadang2 tu, sikap labah2 tu ada pada kita,yg tu xdpt kita nafikan. 

Okay. Alih perhatian kejap ek, nampak ada satu note kat kotak rokok "Rokok Penyebab Keguguran Janin". Hmm...sekurang2nya kan, kalo kita tau janin gugur sebab rokok bagus la, yang dok jumpa bayi dalam toilet, tong sampah, surau tu sbb rokok jugak ke? So, kepada semua perokok termasuk la yang dok taip neh, please beware that you'll be accuse for the buang bayi cases,hahahaha. Ini je part pasal tajuk,lain-lain xde. =p

Bermacam2 cara dan jalan manusia cari rezeki dlm dunia ni. Ada yg halal, ada yg haram, ada yg berusaha, ada yg xberusaha, ada yg bersusah2 baru dpt, ada yg senang je dpt, ada yg terus menerus susah, ada yg terus menerus senang. Byk lg la kaedah dpt rezeki.

Setiap dari kita ni, telah ditentukan pun jalan hidup kita oleh Yg Maha Esa, Allah SWT. Dalam Islam, kita disuruh berusaha mencari rezeki yg halal. Apa yg penting kita perlu ingat, usaha yg kita buat pada hari ni, mungkin xda hasilnya skarang, tapi yakin la yg usaha tu xpenah sia2. Teruslah berdoa serta berusaha semoga segalanya dipermudahkan utk kita. Janganla kita sesekali putus asa dengan Allah SWT. Sebenarnya, dlm keadaan kita xsedar, kita sedang membina sebuah sarang yg kuat lagi lengkap utk kita gunapakai di masa mendatang. 

Teringat kata2 sorg adik,nama xle sebut nanti bangga riak takabbur, "Bagi saya bang, xda perkara yg sia2 pernah berlaku dlm idup saya. Dan saya xpenah menyesal apa2 pun". Alhamdu lillah kalo kita semua pikir cmtu, mmg susah, tapi kena wat jugak, nak ke xnk ke. Kalo kita pikir, mmg betul kan, semua yg berlaku kat kita baik maupun buruk, pasti ada hikmahnya. Cuma kdg2 kita ni bersifat manusia biasa, xdpt nk trima dan hilang kesabaran. Kita semua sendiri tau hakikatnya. 

Datuk Haji Maidin pernah ckp, kalo Tuhan nak angkat seseorang yg Dia nk angkat, xda masalah bg Dia. Terpulang pada Dia la nk bg kat sapapun yg Dia nk, xkira la dia kulit hitam ke, putih ke, sempurna ke, cacat ke, usaha ke, xusaha ke, baik ke, jahat ke. Dan Dia Maha Adil, just bear that in our mind. 

p/s: amik penyapu terus sapu sarang tu, kang xpasal je kene maki,hak2.

6 ulasan:

sousuke berkata...

sgt bagus...10/10. -end-

cik aso berkata...

ingatkan entry ni penuh dgn isi yg berkaitan dgn rokok..hehe.tapi baguih cheq suka baca!!

nurizuan @ nuri berkata...

sntuh byk isu,wlaupun tajuk tentang rokok.hehehe...

Kencana21 berkata...

ina:saje je...hehe
key:kawin lg bagus la...hahahahaha
nuri:mana ade nuri,aku xpakai pun konsep sentuh....rasa je... =p

Nur Ida berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Nur Ida berkata...

xbes pom, mcm2 kes sgt lam citer ni, sakit pala ar.. huhuhu
(sorry, this is what I feel after reading it)